Meillä oli muutama omena menossa vanhaksi, tovin olivat jo olleet "tarjolla".

Mietin, meniskö ne paremmin kaupaksi piirakan muodossa.

 

Halusin kokeilla jotain muuta kuin tavallista omenapiirakkaa.

Muistelin , että joskus aikoinaan olen tehnyt omena-toska piirakkaa. Siitä sitten ajatus tähän kakkuun, tai voihan tämän pellillekkin tehdä, niin silloin on piirakka.

 

Tässäpä ohjetta...

Ohjeen pohjaan olen kait äidiltäni saanut.

 

 Murotaikina-pohja:

200 g margariinia

1 dl sokeria

2 munaa

4 dl vehnäjauhoja

2 tl leivinjauhetta

 

-Sekoita jauhot ja leivinjauhe keskenään

-Vaahdota rasva ja sokeri

-Lisää munat rasva-sokeri vaahtoon voimakkaastti sekoittaen

-Lisää jauho-leivinjauheseos ja sekoita tasaiseksi

 

Painele taikina jauhotetuin käsin vuokaan. Lado pohjan päälle 2-3 siivutettua omenaa.

Paista pohjaa ja omenoita uunin keskitasolla 200 asteessa noin 10 minuuttia, ennen toskan levittämistä.

 

Mie tein tämän 25 cm pyöreään kakkuvuokaan, pohjasta tuli aika paksu.

Ohjeessa mulla lukee, että taikinasta tulee uunipellillinen.  

 

Valmista paistumisen aikana toska:

 Ohje tähän löytyi "Leipominen on ihanaa"-kirjasta

 

150 g margariinia tai voita

2½ dl sokeria

3 rkl kuohukermaa (minulla ei sattunu kermaa olemaan joten lorautin joukkoon maitoa)

1 dl vehnäjauhoja

160 g mantelilastuja

 

-Kiehauta kattilassa margariini, sokeri, kerma, jauhot ja mantelilastut.

-Levitä vielä kuuma manteliseos puolikypsän pohjan ja omenien päälle.

-Laita kakku takaisin uuniin noin 10 minuutiksi tai kunnes pinta on kullanruskea.