Viime sunnuntaina juhlittiin tyttären 6-vuotis synttäreitä.

Oikea syntymäpäivä oli jo 4.1, mutta juhlat pidettiin hieman myöhemmin, jotta Olivia saa kutsua päiväkodista kavereita juhliinsa. Osa nimittäin oli, kuten Olivia itsekkin, tammikuun alussa vielä joululomalla.

Juhlissa tarjoiltiin Mokkapaloja, jonka ohjeen löysin  Sirpalta, Leipoi,leipoi-blogista. 

 

Mokkapalat

- 200 g voita
- 2 dl maitoa
- 5 dl vehnäjauhoja
- 4 rkl kaakaojauhetta
- 3 tl leivinjauhetta
- 3 kananmunaa
- 3 1/2 dl fariinisokeria (hienoa ruokosokeria)
- 2 rkl vaniljasokeria
- noin 1 dl vahvaa kahvia kostutukseen

Kuorrutus
- 50 g voita
- 1 dl vahvaa kahvia
- 400 g tomusokeria
- 2 rkl kaakaojauhetta
- nonparelleja (kookoshiutaleita koristeluun)

Sulata voi kattilassa miedolla lämmöllä. Kaada joukkoon maito ja anna lämmetä kunnes ainekset sekoittuvat tasaisesti. Nosta kattila pois liedeltä ja anna jäähtyä sillä aikaa kun valmistelet taikinaa.

Yhdistä jauhot, kaakaojauhe ja leivinjauhe. Vatkaa sähkövatkaimella kananmunat, sokeri ja vaniljasokeri vaaleaksi ja ilmavaksi vaahdoksi erillisessä kulhossa. Hidasta vatkaimen nopeutta. Sekoita joukkoon vuorotellen voi-maitoseosta ja siivilän läpi kuivia aineksia. Sekoita taikina loppuvaiheessa tasaiseksi taikinalastalla.

Kaada taikina leivinpaperilla vuoratulle pellille tai uunivuokaan (22 x 35 cm). Paista 175 asteisessa uunissa 20-25 minuuttia kunnes kakku on kimmoisa ja testitikkuun ei tartu taikinaa. Sillä aikaa kun kakku on uunissa, valmista kahvi. Lusikoi paistetun kakun päälle tasaisesti vahvaa kahvia.

Valmista kuorrute. Kiehauta voi ja kahvi kattilassa. Anna jäähtyä hieman. Sekoita kierrevatkaimella seokseen joukkoon kaakaojauhe. Lisää joukkoon tomusokeri muutamassa osassa. Sekoita reilusti kunnes kuorrutus on kauniin tasaista. Kaada kuorrutus kakun päälle keskeltä aloittaen. Ripottele pinnalle nonparellit. Anna jähmettyä viileässä.

!! Sen verran muutin ohjetta, että päällinen on sulatettua nougatia, enkä kostuttanut kakkua niin paljon kuin ohje neuvoi. Hyvää oli silti!

 

Fantasiapikkuleivät, ohje Mansikkamäen Ebeltä.

Fantasiapikkuleivät (tein puolikkaan satsin)

2 1/2 dl sokeria
1 3/4 dl voita tai margariinia, pehmennettynä
1 kananmuna
1/2 dl kuohukermaa
1 tl vanilliinisokeria
1 tl manteliaromia (laitoin hivenen vaniljaa, kun ei ollut manteliaromia)
7 1/2 dl vehnäjauhoja (6 dl vehnäjauhoja ja yöksi taikina jääkaappiin)
1 1/2 tl leivinjauhetta
ripaus suolaa (ohjeessa oli 1/2 tl, mutta laitoin vain ripauksen)

1. Vatkaa sokeri, voi, muna, kerma, vanilliinisokeri ja manteliaromi vaaleaksi ja kuohkeaksi vaahdoksi.
2. Lisää n.6 dl jauhoihin leivinjauhe ja suola. Lisää seos taikinaan. Lisää jauhoja, kunnes taikina on sopivaa. Sekoita taikina pehmeäksi taikinaksi.
3. Peitä kulho ja anna olla jääkaapissa 1-2 tuntia tai kunnes taikina on kovettunut.
4. Kaaviloi taikina 1/2 cm paksuiseksi levyksi ja ota muotilla kuvioita.

Paista pikkuleipiä 4-6 minuuttia 200 asteessa, kunnes niiden reunat ovat vaalean kullanruskeat. Anna jäähtyä ja koristele haluamallasi tavalla. Taikinasta tulee noin 65 pikkuleipää.

Koristelu: Pikeeriä = tomusokeria (mansikka) ja kananmunan valkuaista. Sydänkekseissä ruskea päällinen  kinuskikastiketta ja tomusokeria. 

!! Oman kokemuksen mukaan pikkuleipiä menee juhlissa todella vähän, näitäkin syötiin vain ihan muutama.

 

Suolaiset muffinssit. Ohje näihin löytyi RuokaohjeitajaHerkkuja a la Marie-blogista. Ohjetta muuntelin omaan makuun sopivaksi.

(Kinkku-ananas-aurajuustomuffinit) = Salami-juustomuffinit

(1 dl aurajuustomuruja) juustoraastetta
(1 prk ananaspaloja) jätin pois
(100 g kinkku suikaleita) salami/meetwurstisuikaleita
2 munaa (+1 rkl sokeria)
1 tlk ruokakermaa
1/2 dl öljyä
4 dl jauhoja
2 tl leivinjauhetta

½ punaista paprikaa pieninä kuutioina

1 valkosipulinkynsi

1/2 tl suolaa, 1/2 maustemittaa mustapippuria ja (maun mukaan pizzamaustetta).

Päälle puolikas kirsikkatomaatti 

Sekoita kuivat aineet. Vatkaa sokeri ja munat. Sekoita varovasti öljyn ja kerman kanssa. Lisää valkosipulimurska ja mausteet. Siivilöi jauhot varovasti muuta huolellisesti sekoittaen. Valuta ananas. Lisää taikinaan ananaspalat, kinkkusuikaleet ja homejuustomurut. Sekoita nopeasti juuri ja juuri sekaisin. Jaa muotteihin ja (ripottele päälle juustoraastetta). Paista 200 asteessa 20 minuuttia.

 

!! Näistä tuli todella hyviä ja kaikki meni! Slurps, teen toistekkin :)